Reteta - Tajine de post cu naut si ardei gras
Porții
3
Complexitate
2
Pregătire
Gătire
5h
Temperatură
low
Calorii
-
Ingrediente
• Ardei rosu si ardei galben – cate 1 buc. |
• Usturoi – 2 catei |
• Dovlecel – 1 buc. |
• Ceapa – 1 buc. |
• Dovleac – 1 buc. |
• Naut – 400 gr. (de preferat din conserva) |
• Pasta de tomate – 50 gr. |
• Pasta de ardei iute Harissa – 1 lingura |
• Caise confiate – 14 buc. |
• Coriandru – 1 lingura |
• Paprika – 1 lingura |
• Chimion – 1 lingura |
• Ghimbir – 1 lingura |
• Sos de rosii – 500 gr. |
• Miere – 1 lingura |
• Iaurt – 2 linguri |
• Patrunjel |
• Sare si piper dupa gust |
Mod de preparare
• In vasul Crock-Pot se pun urmatoarele ingrediente: ardeii tocati cuburi mai mari, usturoiul tocat mare, ceapa tocata marunt, dovlecelul si dovleacul taiate cuburi, nautul, pasta de tomate, 1 lingura pasta de ardei iute Harissa, caisele confiate, cate 1 lingura de coriandru, paprika, chimion, ghimbir, sosul de rosii, mierea
• Se pune capacul slow cooker Crock-Pot 3.5 L Stainless Steel si se seteaza timpul de gatire pentru 5 ore si 30 minute, pe functia ''Low''
• Se poate servi peste o garnitura de cous cous, impreuna cu cateva linguri de iaurt si patrunjel pe deasupra.
''Tajine'' este un fel de mancare marocana usor de gatit, aparent nepretentioasa si care da frau liber imaginatiei in ceea ce priveste combinatiile de ingrediente. O tocana exotica, cu care sigur va veti impresiona familia si prietenii. Tajine sau tagine se gaseste in bucatariile din Africa de Nord, Algeria, Maroc si Tunisia. Numele felului de mancare vine de la oala speciala din lut in care se gateste mancarea.
In bucataria marocana, tajine este o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas de lut acoperit.
Carnea folosita pentru tagine nu trebuie sa fie prea pretentioasa, pot fi bucatele de carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste, carne tocata (chiftele) sau chiar naut . Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui si o combina cu o varietate de ingrediente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alaturi de lamai proaspete, cu sau fara miere, cu sau fara mirodenii.
Condimentele traditionale folosite pentru tajine sunt: scortisoara, sofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, radacinoase, se poate da si o aroma mediteraneana, frantuzeasca, exista suficienta libertate in combinatii, astfel incat sa multumeasca toate gusturile. Tajine se poate prepara de asemenea doar din legume, nefiind o reteta tipica, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post poate fi o alegere buna alegerea nautului. Atentie cand alegeti cu ce tip de naut o preparati- pentru a respecta timpul din reteta noastra va recomandam sa folositi nautul din conserve (este mult mai bine hidratat). Daca alegeti totusi naut crut, trebuie sa il lasati la inmuiat cel putin 12 ore si sa cresteti timpul de preparare cu 2 ore!
Pofta buna!
• Se pune capacul slow cooker Crock-Pot 3.5 L Stainless Steel si se seteaza timpul de gatire pentru 5 ore si 30 minute, pe functia ''Low''
• Se poate servi peste o garnitura de cous cous, impreuna cu cateva linguri de iaurt si patrunjel pe deasupra.
''Tajine'' este un fel de mancare marocana usor de gatit, aparent nepretentioasa si care da frau liber imaginatiei in ceea ce priveste combinatiile de ingrediente. O tocana exotica, cu care sigur va veti impresiona familia si prietenii. Tajine sau tagine se gaseste in bucatariile din Africa de Nord, Algeria, Maroc si Tunisia. Numele felului de mancare vine de la oala speciala din lut in care se gateste mancarea.
In bucataria marocana, tajine este o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas de lut acoperit.
Carnea folosita pentru tagine nu trebuie sa fie prea pretentioasa, pot fi bucatele de carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste, carne tocata (chiftele) sau chiar naut . Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui si o combina cu o varietate de ingrediente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alaturi de lamai proaspete, cu sau fara miere, cu sau fara mirodenii.
Condimentele traditionale folosite pentru tajine sunt: scortisoara, sofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, radacinoase, se poate da si o aroma mediteraneana, frantuzeasca, exista suficienta libertate in combinatii, astfel incat sa multumeasca toate gusturile. Tajine se poate prepara de asemenea doar din legume, nefiind o reteta tipica, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post poate fi o alegere buna alegerea nautului. Atentie cand alegeti cu ce tip de naut o preparati- pentru a respecta timpul din reteta noastra va recomandam sa folositi nautul din conserve (este mult mai bine hidratat). Daca alegeti totusi naut crut, trebuie sa il lasati la inmuiat cel putin 12 ore si sa cresteti timpul de preparare cu 2 ore!
Pofta buna!