Contul meu
Coșul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Închide

Rețetă pâine albă de casă, simplă și pufoasă în vasul de fontă emailată Crock-pot by Mihai Gătește

Rețetă pâine albă de casă, simplă și pufoasă în vasul de fontă emailată Crock-pot by Mihai Gătește
Rețetă pâine albă de casă, simplă și pufoasă în vasul de fontă emailată Crock-pot by Mihai Gătește

Porții

1

Complexitate

Pregătire

Gătire

Temperatură

keep warm

Calorii

-

Ingrediente


Ingrediente aluat vechi:
• 250 g făină 650
• ½ linguriță sare
• 5 g drojdie proaspătă
• 150 ml apă călduță

Ingrediente pâine albă:
• 500 g făină 650
• 200 g aluat vechi
• 2 linguri de fulgi de cartofi
• 10 g drojdie proaspătă
• 1,5 lingurițe de sare
• 2 linguri de ulei de măsline
• 300 ml din apa călduță

Descriere

Nimic nu se compară cu gustul pâinii pregătite acasă: mirosul îmbietor după ce o scoți din cuptor, crusta aurie și interiorul fraged. Dacă vrei să faci pâine albă la cuptor, urmărește pașii rețetei pregătite de Mihai Gătește în vasul oval din fontă emailată Crock-Pot.

Mod de preparare

  • În seara de dinainte amestecă ingredientele pentru aluatul vechi și lasă-l acoperit la temperatura camerei, până a doua zi dimineața.
  • Dimineața, amestecă făina cu sarea și fulgii de cartofi și fă o gaură în centru.
  • Adaugă restul ingredientelor pentru pâine și pune aluatul la frământat în robot timp de 8-10 minute.
  • În a doua parte a procesului de frământare, adaugă făină dacă aluatul e prea moale (1-2 linguri de făină) sau puțină apă, dacă e prea tare (1-2 linguri).
  • Formează o bilă și lasă-l la dospit într-un bol uns cu puțin ulei și acoperit cu folie de plastic 40 de minute.
  • Presară făină pe blat, frământă-l un pic, formează o bilă și apoi ține-l acoperit cu castronul în care a dospit, 15 minute.
  • Între timp, tapetează fundul vasului emailat cu hârtie de copt. 
  • Întinde aluatul prin apăsare cu palmele până ajunge de grosimea unui deget.
  • Împătură părțile laterale înspre mijlocul aluatului, ca un plic.
  • Apoi rulează aluatul, apăsând bine, până obții o franzelă alungită și dolofană.
  • Așază aluatul în vasul emailat, stropește capacul cu puțină apă și lasă-l la dospit încă 60-70 de minute.
  • După 30 de minute de dospire, pornește cuptorul la 230 de grade.
  • Când expiră timpul, crestează aluatul cu o lamă sau cuțit ascuțit în trei locuri, stropește aluatul și capacul cu puțină apă, pune capacul vasului emailat și pune pâinea în cuptor pentru 55 de minute.
  • Când cele 55 de minute au trecut oprește cuptorul, ia capacul și lasă ușa cuptorului întredeschisă încă 5 minute. 
  • După ce au trecut cele 5 minute, scoate cu grijă vasul emailat din cuptor, scoate pâinea pe un grilaj și pulverizeaz-o cu puțină apă rece.