Rețetă pâine albă de casă, simplă și pufoasă în vasul de fontă emailată Crock-pot by Mihai Gătește
Porții
1
Complexitate
Pregătire
Gătire
Temperatură
keep warm
Calorii
-
Ingrediente
Ingrediente aluat vechi: |
• 250 g făină 650 |
• ½ linguriță sare |
• 5 g drojdie proaspătă |
• 150 ml apă călduță |
Ingrediente pâine albă: |
• 500 g făină 650 |
• 200 g aluat vechi |
• 2 linguri de fulgi de cartofi |
• 10 g drojdie proaspătă |
• 1,5 lingurițe de sare |
• 2 linguri de ulei de măsline |
• 300 ml din apa călduță |
Descriere
Nimic nu se compară cu gustul pâinii pregătite acasă: mirosul îmbietor după ce o scoți din cuptor, crusta aurie și interiorul fraged. Dacă vrei să faci pâine albă la cuptor, urmărește pașii rețetei pregătite de Mihai Gătește în vasul oval din fontă emailată Crock-Pot.
Mod de preparare
- În seara de dinainte amestecă ingredientele pentru aluatul vechi și lasă-l acoperit la temperatura camerei, până a doua zi dimineața.
- Dimineața, amestecă făina cu sarea și fulgii de cartofi și fă o gaură în centru.
- Adaugă restul ingredientelor pentru pâine și pune aluatul la frământat în robot timp de 8-10 minute.
- În a doua parte a procesului de frământare, adaugă făină dacă aluatul e prea moale (1-2 linguri de făină) sau puțină apă, dacă e prea tare (1-2 linguri).
- Formează o bilă și lasă-l la dospit într-un bol uns cu puțin ulei și acoperit cu folie de plastic 40 de minute.
- Presară făină pe blat, frământă-l un pic, formează o bilă și apoi ține-l acoperit cu castronul în care a dospit, 15 minute.
- Între timp, tapetează fundul vasului emailat cu hârtie de copt.
- Întinde aluatul prin apăsare cu palmele până ajunge de grosimea unui deget.
- Împătură părțile laterale înspre mijlocul aluatului, ca un plic.
- Apoi rulează aluatul, apăsând bine, până obții o franzelă alungită și dolofană.
- Așază aluatul în vasul emailat, stropește capacul cu puțină apă și lasă-l la dospit încă 60-70 de minute.
- După 30 de minute de dospire, pornește cuptorul la 230 de grade.
- Când expiră timpul, crestează aluatul cu o lamă sau cuțit ascuțit în trei locuri, stropește aluatul și capacul cu puțină apă, pune capacul vasului emailat și pune pâinea în cuptor pentru 55 de minute.
- Când cele 55 de minute au trecut oprește cuptorul, ia capacul și lasă ușa cuptorului întredeschisă încă 5 minute.
- După ce au trecut cele 5 minute, scoate cu grijă vasul emailat din cuptor, scoate pâinea pe un grilaj și pulverizeaz-o cu puțină apă rece.
Preparat cu
-100lei
Crock-Pot
Vas de fontă emailată, 6.6L, oval, turcoaz Crock-Pot
Fontă emailată
Capac inclus
Oval
Capacitate 6.6 L
• in stoc
PRP: 599,99lei
499,99lei